Kava ESE PODs Bristot brez kofeina Decaffeinato 50 kos
Code: 5556Product detailed description
Mleta brez kofeina, bogate arome in intenzivnega okusa.
Kava brez kofeina je kava, iz katere je odstranjen kofein oz njegova koncentracija se je zmanjšala za približno 97 %. Priporoča se namesto klasične kave skupaj z melto ali drugimi brezkofeinskimi kavnimi izdelki za srčne bolnike in ljudi s hipertenzijo. Predstavlja približno 10 % svetovne porabe kave. Na voljo sta klasična mleta kava in instant kava. Ena skodelica (240 ml) kave brez kofeina vsebuje približno 2 - 12 mg kofeina, skodelica klasične kave približno 100 mg ali več. Proizvodnja kave brez kofeina je leta 1905 patentiral Ludwig Roselius.
Evropski postopek je najpogostejši postopek proizvodnje kave brez kofeina. Sestoji iz namakanja nepražene kave v vodi in pranja v metilen kloridu po odprtju zelenega zrna. Absorbira kofein. Na koncu kavo še enkrat speremo v vodi in ponovno posušimo. Po tem postopku bo kava ostala aromatična in dobrega okusa, le z rahlimi primesi kemičnega okusa v pookusu.
Švicarski vodni postopek je brez kemične reakcije, vendar je nastala kava manj aromatična in ima manj izrazit okus. Kava se popolnoma skuha v vroči vodi in pari, zvarek pa se filtrira skozi filtre z aktivnim ogljem. Ko iz poparka odstranimo kofein, kavna zrna ponovno namočimo vanj in z vsrkanjem pridobijo ponovno aromo in okus. Po sušenju se kavna zrna pražijo. Slabost tega postopka je, da poleg kofeina odstrani tudi eterična olja in arome, zaradi česar je kava brez vonja in okusa. Arabica je za ta postopek bolj primerna kot robusta.
Be the first who will post an article to this item!